Sufiksi: -HEIT/KEIT, -ISMUS, -LER, -ANT, -ENT

 Izvođenje imenice od pridjeva, imenica i glagola i imenice od imenice

Izvođenje imenice od pridjeva 

Izvođenje imenica od pridjeva se odvija pomoću sufiksa -heit i -ismus. 


Prefiks -keit ili -igkeit predstavlja alomorf morfeme -heit, pa tako u nastavku ćemo kategorički koristiti samo prefiks -heit. Imenice koje nastaju ovim sufiksom čine veći dio od ukupnih imanica u njemačkom jeziku. Imenice koje su potom nastale tvorbom (Schönheit, Dankbarkeit Freundlichkeit ...itd) su apstraktne imenice.
Sufiks -heit se dodaje kod većine pridjeva sa jednim slogom (schön, nett ...), zatim kod pridjeva sa završecima na -ig, -bar, -lich, -haft, i -los. Alomorfi -keit i -igkeit se kače onamo gdje će biti lakši izgovor - na one s zavrsecima na -ig, -bar i -lich. 
Prefiks -ismus se koristi za izvođenje imenica od pridjeva stranog porijekla s nastavcima -(ist)isch, -iv, -el i -al. U našem jeziku se te strane riječi završavaju na -zam: optimizam, aktivizam, liberalizam ...itd. 

Izvođenje imenice od glagola

Govorili smo o tome kako se najveći dio ove vrste tvorbe - izvođene imenice od glagola vrši dodavanjem sufiksa -ung na infinitivsku osnovu. Sada govorimo o izvođenju imenica od glagola stranog porijekla; sa završetkom na -ieren  putem sufiksa -ant/ent. Rezultat ove tvorbe su imenice koje označavaju osobe. Moramo navesti i to da nastala imenica daje značenje osobe u funkciji vršioca radnje, jer u drugoj funkciji dolazi do nastavaka  N-deklinacije. 
Pošto je govor o tvorbi imenice stranog porijekla, onda je i u našem jeziku isto: demonstrant, student, asistent.


Izvođenje imenice od imenice

Izvođenje imenice značenja osobe od imenice uopštenog naziva se dobija nastavkom -ler.
U našem jeziku su to imenice: naučnik, sportista, južnodržavljanin, službenik. 

Kommentare