Nemački u 100 lekcija ili kurs-knjige

Često se postavljaju pitanja u vezi knjige "Nemački u 100 lekcija", autora dr A. Šmausa.

Dakle, dilema je u tome da ako čovjek želi samostalno učiti njemački jezik da li za odabir adekvatne literature treba odabrati pomenutu knjigu ili kurs-knjige.

Kljiga Nemački u 100 lekcija možda ostavlja utisak da se lahko i brzo može naučiti jezik, i onako primamljivo zvuči kad shvatimo da je to samo jedna knjiga, ali ne smijemo zaboraviti činjenicu da su ipak to 100 lekcija, i kako i sam autor u napomeni kaže da je potrebno godinu dana da se savlada sve to - obrađujući po dvije lekcije nedeljno.
U prilogu imate poređenje te knjige sa ostalim modernim kurs-knjigama pa sami vidite šta je rezultat.

Bilo kako bilo, morate izdvojiti najmanje godinu dana za učenje jezika bez obzira koje knjige odaberete. Kod poređenja ovih knjiga, morate uzeti u obzir i to da su tu u pitanju dvije različite metode učenja. Knjiga dr Šmausa je 1957. godine izdanje gdje još nije bio utemeljen Zajednički evropski referentni okvir za učenje stranih jezika sa nivoima od A do C, već se prevodilačkom metodom obrađuju lekcije - naravno uz prateće komentare i objašnjenja vrsnog poznavaoca jezika dr. Šmausa. Na drugoj strani imamo kurs-knjige koje su izdanje od 2012-2016 što spada u moderne knjige sa jednom ekipom autora. Kurs-knjige su jednojezične i u nužnoj mjeri zahtijevaju vodiča kroz kurs. One su u tako finoj mjeri didaktički struktuirane da ih čovjek može pratiti i bez poznavanja ciljnog jezika, tj. može samostalo učiti.

Kommentare